Manikür Pedikür

MANİKÜR PEDİKÜR
Bakımlı olmanın ön şartlarından biri de manikür ve pedikürdür.
Günlük hayatımızda bütün vücudumuza olduğu gibi el ve ayak bakımında önem verme-liyiz.
Eller iletişim esnasında en önemli unsurlardan biridir.
Şeytan tırnaklarına dikkat edilmeli,kişinin yaşına, sezona ve moda renklere göre oje uygulanmalıdır.
Sürekli kırılan ve ayrılan tırnaklar ,besleyici ilaçlar ile güçlendirilmelidir.
Pedikür özellikle yazın büyük önem taşır.
Kışın sürekli kapalı ayakkabılar içinde hava almayan ayaklarımızın sağlıklı ve hoş görünmesi için
pediküre ihtiyaç vardır.
Batan ayak tırnakları kapalı ayakkabılar içinde kaldıkça büyük problemlere yol açar.
Uzman kişiler tarafından tedavi edilmelidir.
Manikür ve pedikür aletleri ortak kullanılmamalı
Tırnak bakımı temizliğin de openly bir parçasıdır.
Sağlıklı ve güzel tırnaklara kavuşmak doğru koşullarda yapılan
manikür ve pedikür ile mümkündür. Ancak manikür pedikür aletlerinin ortak kullanımı,
sağlık için uygun değildir.
Diş fırçası ne kadar kişiye özel bir bakım aracı ise manikür pedikür setleri de kişiye özel olmalıdır.
Kadın erkek herkesin kuaförüne giderken kendi bakım setini kullanmasını ya da tek kullanımlık
aletleri kullanmasını öneriyorum.
Ayrıca manikür ve pedikürün steril ortamlarda ve bu konunun uzmanı olan kişilere yaptırılması gerekir.
Sağlıksız koşullarda yapılan manikür pedikür, tırnak mantarından Hepatit B’ye pek çok hastalığa neden olabilir
Ortak kullanılan manikür ve pedikür aletleri;
Bakteriyal, viral enfeksiyonlar ve mantar için risk taşır.
Başkasının el ve ayaklarının bakımı için kullanılan aletler, kesik ve sıyrıklardan bakterilerin geçmesi yoluyla
başta Hepatit B başta olmak üzere kan dolaşımı ile geçen pek çok hastalığa neden olabilir.
Sterilize edilmemiş manikür pedikür aletlerinden en sık bulaşan hastalık tırnak mantarıdır. Tırnak mantarı,
tedavisi hem çok uzun süren hem de kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileye bilecek bir şikayettir.
Tek kullanımlık manikür setleri ya da kişiye özel aletler kullanılmalıdır
Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre kuaför salonlarının yüzde 98’inde sterilizasyon cihazlarının bulunduğu
belirtilmiştir.
Ancak kullanılan sterilizatörler yakından incelendiğinde bunların güvenilir, bilimsel ve etkin yöntemler olmadığı
tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu merkezlerde güvenli sterilizasyon mümkün değildir. Bu nedenle tek kullanımlık
aletler ya da kişinin kendi manikür seti kullanılmalıdır.
Manikür ve pedikürün yasaklanması makyajı yasaklamak gibi bir durumdur,
bakım ve sağlık söz konusu olduğu için doğru koşullarda yapılmak kaydıyla manikür ve pedikürü
mutlaka öneriyoruz.
Problemli Tırnaklara Çözümler..
Kırılan ya da ayrılan tırnakları kuvvetlendirmek için ne yapmalısınız?
Çoğumuz buna kalsiyum eksikliğinin, ya da düzensiz beslenmenin neden olduğunu sanırız.
University of Alabama at Birmingham’dan Dermatolog Prof. Boni Elewski’ye göre
beslenmenin tırnakların kırılması üzerinde çok az etkisi var. Bunun esas nedeni kuru tırnaklar.
Kırılan tırnaklar için en iyi çözüm yağlar ve losyonlarla onlara iyi bir bakım sağlamak.
Tırnaklara derin bir terapi vermek için 10 dakika süreyle ılık zeytin yağında bekletebilirsiniz.
Yüzeysel uygulanan tırnak güçlendiriciler de hiç bir işe yaramıyor ve nemlendiricilerin nüfuz edilmesini engelliyor.
Soya proteininin de tırnaklar üzerinde çok faydalı etkileri mevcut,
özellikle soya sütü ve tofu ya da günlük olarak B Vitamin ailesinden gelen ‘biotin’ alabilirsiniz.
Ya 80 mg’lık haplar halinde ya da yumurta sarısı veya maya yiyerek bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz
Manikürcü - Pedikürcü
TANIM
Kişinin sağlık, temizlik ve güzelliğini tamamlayan el ve ayak bakımını yapan kişidir.
GÖREVLER
- Çalışacağı bölümün temizliğini ve düzenini sağlar, - Kullanılan aletleri sterilize ederek kontrolünü yapar, araç- gereci hazırlar, - Müşteriyi karşılar, bilgi alır, - Müşterinin el ve ayaklarını inceler, - Manikür (El bakımı )yapar, bunun için önce varsa tırnaktaki ojeyi/cilayı siler, tırnak keser, törpü yapar, tırnak etrafındaki ölü tabakayı tırnaktan ayırır, ölü derileri alır, rötuş törpüsü yapar, el masajı yapar, tırnağa oje/cila sürer, - Manikür uygulaması sonrası isteğe göre tırnağa süsleme yapar, - Uzun tırnak isteniyorsa protez tırnak uygular, - Pedikür (ayak bakımı ) yapar, el bakımındaki işlemler dışında ayak topuğunu temizler, basit tırnak batığı ve nasır problemlerini giderir, - Müşteriye kendisinin yapabileceği bakım hakkında tavsiye ve uyarılarda bulunur. - Müşterinin depilasyon (geçici kıl yok etme) ihtiyacı olması halinde depilasyoncuya yönlendirir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Küvetler ( el ve ayak için) - Makaslar ( Tırnak makası, Et makası) - Pensler ( Et pensi, Tırnak pensi) - Tırnak süsleme kiti - Protez tırnak uygulama seti, - Manikür çubuğu ve fırçası, - Elektrikli tırnak törpü cihazı, - Törpüler ( El- ayak) - Parmak arası törpüsü, - Ayak parmak ayırma süngeri, - Kâğıt havlu, peçete - Pamuk, - Tonik - Yağlar ( Vazelin, nemlendirici krem, badem yağı) - Ponza taşı - Tabure, Sedye - Terlik-galoş - Tıbbi ve dogal ilaçlar - Aseton, oje, cila -Bone - Eldiven, Maske - Parafin
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Manikürcü - Pedikürcü olmak isteyenlerin; - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, görme problemi olmayan, - Bakımlı, titiz ve dikkatli, - Güler yüzlü, sabırlı, sevecen, - Sır saklayabilen, - Yenilikleri takip edebilen, - Müşterilerin duygularına, ihtiyaçlarına anlayışla yaklaşabilen, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Cilt bakımı ve güzellik salonu gibi kapalı ortamlarda genellikle oturarak çalışırlar, çalışma esnasında iş önlüğü giyilmiş, eldiven ve maskeli olarak, bel ve boyunlarını eğerek çalışırlar. Çalışma ortamı çoğunlukla sessiz, temiz ve hijyeniktir. Manikürcü-Pedikürcü müşterinin el ve ayak tırnak bakımının uygulanması sırasında müşteriyle sözel iletişim halinde işini yürütür.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Çalışma alanı geniş bir meslek olup, meslek elemanları Kuaför Salonlarında, Güzellik ve Cilt Bakım Salonlarında, TV Stüdyolarında, Turistik Otellerde çalışma imkânlarının yanı sıra kendilerine iş yeri açarak iş sahibi olmaları nedeniyle işsiz kalma problemleri yoktur. Çalışanların % 80-90 ‘ı bayandır.
Manikürcülük/Pedikürcülük mesleği yakın zamana kadar daha çok kuaför salonlarında ek bir iş olarak kuaförün dışında farklı kişiler tarafından icra edilirken, son yıllarda kuaförlükten ayrılarak cilt bakımı ve güzellik salonlarında yapılan temel işlerden biri haline gelmiştir. Bu mesleği icra edenlerin işin gereği olarak hijyen, sağlık kuralları, kan ve diğer yollarla geçen cilt ve deri hastalıkları vb. konularda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir..Bu mesleği icra edenlerin ayrıca doktora başvurulması gereken durumların farkında olmaları, bu hallerde müşteriye durumu anlatarak müdahale etmeden doktora gidilmesi hususunda tavsiyede bulunmaları beklenmektedir. Hemen her meslekte olduğu gibi bu meslekte de nitelikli, iyi eğitim görmüş eleman sıkıntısı olduğu gözlenmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi; Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüleri, Halk Eğitim Merkezlerinde kurs olarak, Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri ve Kız Meslek Liselerinin“ Cilt Bakımı ve Kuaförlük” veya İstanbul Kadın Kuaförleri Maninikürcüleri Odası/ bölümünde ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin Cilt Bakımı ve Güzellik bölümlerinde ders olarak verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Cilt Bakımı ve Kuaförlük alanına girebilmek için İlköğretim Okulu mezunu olmak ve Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve yerleştirme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir - Kız Meslek/Meslek Liselerine ve Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir. - Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir. Halk Eğitim Merkezlerinde kursa katılmak için en az İlköğretim çağı dışında olmak ve 15 kişilik grubun oluşması gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslek Liselerinde eğitim süresi 4 yıl, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde 2 yıl, Mesleki Eğitim Merkezlerinde ilköğretim okulu mezunları için 3 yıl, lise veya dengi okul mezunları için 1,5 yıl sürelidir. - Meslek Liselerinde son sınıfta, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde 2. Sınıfta 3308 Sayılı Yasa’ya göre 3 gün işletmelerde, 2 gün okulda eğitim görmekte, Mesleki Eğitim Merkezlerine gelen öğrenciler de 5 gün işletmelerde, 1 gün Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim görmektedirler. - Mesleki Eğitim Merkezlerinde çırak öğrenciler teorik eğitim diliminde; Türkçe, Matematik, Meslek Matematiği, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi genel bilgi dersleri ile Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek Resmi, Meslek Bilgisi, Meslek Sağlık Bilgisi gibi meslek dersleri alırlar. - Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde genel kültür derslerinin yanı sıra, mesleki anatomi-fizyoloji, mesleki kimya, makine bilgisi, seçmeli ders olarak da mesleki resim, estetik, tırnak bakımı, el ve ayak masajı, cilt bakımı ve uygulaması, elektrik bilgisi dersleri verilmektedir. Meslek Liselerinde öğrencilere, teorik ve pratik eğitimde, Manikür-Pedikür ile ilgili temel tanımlar, teknik terimler, temel bilgi ve beceriler kazandırılır. Alanıyla ilgili araç ve gereçler tanıtılır, kullanımları ve basit onarımları öğretilir. Müşterilerin isteğine uygun manikür-pedikür uygulama becerisi kazandırılır. Ayrıca, manikür-pedikür yapımında, uygulama işlemleriyle ilgili bilgilendirme, iş güvenliği ilkeleri ve meslekle ilgili genel sağlık kuralları öğretilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte ilerleme kişilerin ustalık belgesi almaları ve kendi işyerlerini açmalarıyla mümkündür. Ayrıca zaman içinde tanınmaları da ilerleme olarak görülebilir.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim gören öğrencilere işletmelerdeki mesleki eğitim süresince yaşlarına uygun asgari ücretin % 30 undan az olmamak üzere ücret ödenir. Kendi işini kuranların işyerinin bulunduğu bölgeye göre kazanç miktarı değişmektedir. Buna mesleki birikim, meslekteki başarı ve kişisel özellikler de etki etmektedir. İşyerlerinde çalışanlara işverence müşteri sayısına göre prim verilmekte olup, zaman zaman da müşteri tarafından bahşiş verilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri, - Kuaförler Odası
Manikür-Pedikür
Günümüzde gökkuşağındaki tüm renkler tırnaklara taşınabilse de, tırnak bakımı ve korunması daha önemli bir yer tutmaktadır. İyi ve kaliteli olarak seçilen cila çıkartıcılar tırnaklara ve cilde herhangi bir zarar vermeden etkilerini göstermektedirler. Uygun nemlendiriciler tırnak ana hücrelerini güçlendirmekte daha sağlıklı ve güçlü tırnaklar sağlamaktadır.
Manikür
Bakımlı olmanın ön şartlarından biri de manikür ve pedikürdür.Özellikle eller iletişim esnasında en önemli unsurlardan biridir.Her türlü dış etkene maruz kalan ellerimizin itinalı bir bakıma ihtiyacı vardır.
Eller dış koşullardan çok etkilenir. Fazla sıcak ve fazla soğuk su, deterjanlar, evde kullanılan temizlik ürünleri, güneş, soğuk, yağmur, deniz ve toprak da elleri hırpalar. Suyla yapılacak işlerde lastik eldiven giyilmesi, diğer ev işlerinde ise pamuklu eldiven kullanılması ellerin korunması açısından son derece önemlidir.
Pedikür
Pedikür özellikle yazın büyük önem taşır. Kışın sürekli kapalı ayakkabılar içinde hava almayan ayaklarımızın sağlıklı ve hoş görünmesi için pediküre ihtiyaç vardır. Batan ayak tırnakları kapalı ayakkabılar içinde kaldıkça büyük problemlere yol açar. Uzman kisiler tarafindan tedavi edilmelidir.
Manikür & pedikür hizmeti veren salonlarda hijyenik bir ortamda ve tek kullanımlık ürünler ile yapılmalıdır.
Zarif, düzgün, bakımlı el ve ayaklar için haftada bir gün bakım ideal olup, arada besleyici, yumuşatıcı ve kırılmalara karşı güçlendirici ürünlerle desteklenmelidir.
Manikürcü-Pedikürcü
Kişinin sağlık, temizlik ve güzelliğini tamamlayan el ve ayak bakımını yapan kişidir.
GÖREVLERİ
Çalışacağı bölümün temizliğini ve düzenini sağlar,
Kullanılan aletleri sterilize ederek kontrolünü yapar, araç- gereci hazırlar,
Müşteriyi karşılar, bilgi alır,
Müşterinin el ve ayaklarını inceler,
Manikür (El bakımı )yapar, bunun için önce varsa tırnaktaki ojeyi/cilayı siler, tırnak keser, törpü yapar, tırnak etrafındaki ölü tabakayı tırnaktan ayırır, ölü derileri alır, rötuş törpüsü yapar, el masajı yapar, tırnağa oje/cila sürer,
Manikür uygulaması sonrası isteğe göre tırnağa süsleme yapar,
Uzun tırnak isteniyorsa protez tırnak uygular,
Pedikür (ayak bakımı ) yapar, el bakımındaki işlemler dışında ayak topuğunu temizler, basit tırnak batığı ve nasır problemlerini giderir,
Müşteriye kendisinin yapabileceği bakım hakkında tavsiye ve uyarılarda bulunur.
Müşterinin depilasyon (geçici kıl yok etme) ihtiyacı olması halinde depilasyoncuya yönlendirir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Cilt bakımı ve güzellik salonu gibi kapalı ortamlarda genellikle oturarak çalışılır,
Bu mesleği icra edenlerin işin gereği olarak hijyen, sağlık kuralları, kan ve diğer yollarla geçen cilt ve deri hastalıkları vb. konularda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Bu mesleği icra edenlerin ayrıca doktora başvurulması gereken durumların farkında olmaları, bu hallerde müşteriye durumu anlatarak müdahale etmeden doktora gidilmesi hususunda tavsiyede bulunmaları beklenmektedir.
Meslek sahibi kişi iyi eğitim görmüş, güler yüzlü, sabırlı ve temiz aynı zamanda yenilikleri yakından takip etmelidir.
Çalışma esnasında iş önlüğü giyilmiş olmalıdır,
Eldiven ve maske takılmalıdır,
Çalışma ortamı sessiz, temiz ve kullanılan aletler hijyenik olmalıdır. Manikürcü-Pedikürcü müşterinin el ve ayak tırnak bakımının uygulanması sırasında müşteriyle sözel iletişime geçerek güncel konularda sohbet ederek işini yürütebilir.

Manikür-pedikür nasıl yapılır?
* Öncelikle tırnaklarda eski oje varsa ojeyi temizlenir.
* Törpü gerektiren kısımlar törpülenir.
* Pagi Manikür-pedikür tozu 30 derecelik sıcak suya manikür kabı için
1 ölçek pedikür kabı için 2 ölçek (15 gr.) serpiştirilerek karıştırılır.
El ya da ayaklar bu suda 3-10 dakika bekletilir.
Daha sonra tırnak dibindeki etleri itilir, yüzeyde kalan ölü doku temizlenir.
Ellere bakım kremi/losyonuyla birlikte masaj yapılır.
Önce tırnak koruyucusu daha sonra oje sürerek manikür-pedikürü tamamlayın.
Oje Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Eğer ojeyi çok kalın sürerseniz asla oje çıkartıcısı ile inceltmeye çalışmayın, bu ojenin parlaklığını ve dayanıklılığını azalatacaktır.
Ojenin kuruması için oje kurutucu spreylerden yararlanın.
Evde oje sürerken çabuk kuruması için buzlu suda birkaç dakika bekletmek işe yarayacaktır.
Daha fazla parlaklık ve dayanıklılık için, oje koruyucusu ve parlatıcı ürünlerden kullanın.
Oje renginizi seçerken unutmayin ki, koyu renkler kısa ve köşeli, açık ve pastel renkler uzun ve oval tırnaklarda daha iyi duracaktır.
Ojelerin sıcakta kıvamı bozulur, o yüzden buzdolabında veya serin yerde muhafaza edilmelidir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Sterilizasyon cihazı
- Küvetler ( el ve ayak için)
- Makaslar ( Tırnak makası, Et makası)
- Pensler ( Et pensi, Tırnak pensi)
- Tırnak süsleme kiti (Profesyonel setler)
- Protez tırnak uygulama seti,
- Manikür çubuğu ve fırçası,
- Elektrikli tırnak törpü cihazı,
- Törpüler ( El- ayak)
- Parmak arası törpüsü,
- Ayak parmak ayırma süngeri,
- Tek kullanımlık manikür ve pedikür havlusu, peçete
- Pamuk,
- Tonik (Manikür-Pedikür öncesi ve sonrası kullanım)
- Yağlar (Vazelin, nemlendirici krem, badem yağı ve diğer yağları)
- Ponza taşı
- Tabure, Sedye,
- Tek kullanımlık Sedye Örtüsü,
- Tek kullanımlık Terlik-galoş,
- Tıbbi ve dogal bakım ilaçları,
- Pagi Manikür-pedikür tozu,
- Eldiven, Maske ve bone,
- Aseton, oje, cila, tırnak süsleme araçları,
- Manikür sonrası Parafin uygulama için cihaz,
- Parafin (Şeftali, Mentol, E vitaminli)
- Parafin eldiveni,
- Parafin patiği,
- Streç Film,
- Naylon,
Back to Top
Öneriler
Hatırlatmak gerekir ki el ve ayaklar sürekli bakım ister. Ellerinizi sık aralıklarla kremleyin, nemlendirin. Eller de yaşlanıyor. Lekeleniyor. Yaşlanma ve lekelenmeyi geciktirmek istiyorsanız, Koruyucu bakım ürünleri kullanınız.
Ayaklarınızı da her gün, duştan sonra nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Tabii bazen bu özen de yetmez. Aralıklarla daha yoğun bakım yapmanız gerekebilir. El ve ayaklara, yoğun ve şok bakım için parafin veya süt banyoları öneriliyor.
Parafin banyolarını bazı güzellik merkezleri ve kuaförler yapıyor. Parafin, mum ve meyve vitaminlerinden oluşuyor. El ve ayaktaki ölü hücreleri yok ediyor. Deriyi canlandırıyor. Süt desteğini evde vermeniz kolay. Özellikle elleri yumuşatmak için birebir. Ellerinizi ılık sütte 5-10 dakika tutun. Sütün içindeki laktik asit cildi nemlendirir ve elleri iyice yumuşatır.
Tırnaklanız yumuşaksa... Ilık suyun içine zeytinyağı ve limon suyu koyun. Ellerinizi bir süre içinde bekletin.
Tırnakların sararmasını önlemek için 1 limonun suyunu çok az sulandırın. Ojelerinizi çıkardıktan sonra tırnaklarınızı birkaç dakika bu suda tutun.
Bir türlü tırnak uzatamıyor ya da istediğiniz gibi değilse, protez tırnaklardan yararlanabilirsiniz. Sadece el için değil, ayak için de protez tırnaklar var. Protez tırnak hizmeti veren kuaför/güzellik salonlarında yaptırabilirisiniz.
TIRNAK SAĞLIĞI

Sağlıklı tırnaklar hep daha çekicidir. Onlar kişinin, alışkanlıklarını ve sağlığını iyi veya kötü yansıtırlar.Kadınlar erkeklere oranla tırnaklara nasıl bakılacağı hususunda daha fazla bilgilidirler ve tırnakları en uygun şekilde muhafaza etmek için, oldukça fazla zaman harcarlar.
Kozmetik görünümlerinden başka, tırnaklar daha önemli fonksiyonlar da sunarlar. Nesneleri kullanırken, toplarken ve tutarken bize yardımcı olurlar, ayak ve el parmaklarının ince derisini muhafaza ederek desteklerler. En önemlisi tırnaklar bizlerin genel sağlık durumunu en iyi şekilde yansıtırlar.
Tırnaklar el ve ayak parmak uçlarında bulunan deri hücreleri tarafından üretilir. Tırnakların keratinden oluşan bir yapıları vardır.Bu dayanıklı protein, sadece saçta ve deride bulunur. Tırnağın kendisi farklı tabakalardan oluşur.
Tırnak Tabakası: El ve ayak parmakları üzerinde tırnağın görünen kısmıdır.
Tırnak Y atağı:Tırnak tabakasının altındaki deri
MATRİX(Tırnak Kökü): Tırnağı üreten tabaka, büyük bir kısmı üst derinin altındadır.
LUNULA (Aycık): Matrix’in bir parçasıdır. Beyazımsı, tırnak tabakasının üst kısmında yarım ay şeklindedir. Genellikle başparmak üzerinde daha belirgindir.
CUTİCLE(Üst Deri): Tırnak tabakasının kenarlarını kaplayan ince bir deri dokusudur.
Tırnak Katları: Tırnağın iç ve yan kenarlarını destekleyen, çevreleyen deri katlantılarıdır.
Tırnaklar, saç gibi, matrixten büyür. Yaşlı hücreler büyüdükçe yerlerini yenileri alır. Bunlar sıkıştırılmış, yassılaştırılmış ve sertçe şekillendirilmiştir. Tırnakların günde ortalama büyümeleri 0,1 mm’dir. Bu oran, yaşa, yılın zamanına, aktivitelere bağlı olarak değişebilir.
El tırnakları, ayak tırnaklarından daha hızlı büyür. Dominant el veya ayağın tırnakları diğerine göre daha hızlı büyür. Tırnaklar kışa nazaran yazın daha hızlı büyür. Kadınların tırnakları erkeklerinkinden daha hızlı büyür. Ancak hamilelik ve ileri yaş dönemlerinde farklılıklar olabilir. Tırnakların uzaması/büyümesi hastalıktan ve hormonal bozukluklardan da etkilenir.

Sık Görülen Tırnak Hastalıkları
Tırnaklar yerleşimlerine bağlı olarak, yıpranmaya daha çok müsaittirler. Tırnak hastalıkları, tüm deri hastalıklarının %10 ‘unu oluşturur. Çoğumuz, ömür boyu en az bir defa parmaklarımızı kapıya sıkıştırmışızdır. Ayak tırnaklarımızda batma ya da dolamaya dayanmak zorunda kalmışızdır. Genellikle küçük tırnak yaralanmaları zamanında iyileşirler. Ancak ciddi yaralanmalar veya hastalıklarda, profesyonel tedavi gerekir. Bazı belirtiler tırnak hastalıklarına işaret edebilir. Tırnak etrafındaki derinin şişmesi ve sızlaması sonucunda tırnaklarda renk ve şekil değişiklikleri görülebilir.
Tırnakta beyaz çizgilenmelerin bulunması, girinti,çıkıntı ve çukurluklar bulunması söz konusu olabilir. Bunlar mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirmelidir.
Beyaz Lekeler:Tırnak üzerindeki beyaz noktalar çok görülür ve nükseder. Bunlar küçük, yarım dairesel noktalardır. Tırnak tabanındaki (matrix)tırnak hücrelerinin üretildiği yerlerde oluşan darbelerden sonra gelişir. Özellikleri yoktur. Tedavi edilmeleri gerekmez. Zamanla yok olurlar. Bazen ayak tırnaklarında uygunsuz ayakkabılardan ve atletik aktivitelerden dolayı darbeler görülebilir.
Kanamalar: Tırnak yatağındaki kılcal damarların darbe sonucu kanaması halinde ince diklemesine kıymık şeklinde kanama odakları oluşabilir. Bu tip kanamalar ilaç ve bazı hastalıklara bağlı olarak da oluşabilir.
Tırnak batması: Deri içine doğru büyüyen ayak tırnakları genel bir tırnak sorunudur. Ayak başparmak tırnaklarında daha sık görülür. Uygunsuz tırnak kesimi, dar ve kalitesiz ayakkabılarda; tırnak köşesinin derinin içine doğru kıvrılmasına neden olabilir. Tırnağın uzaması, ağrılı ve sızılı olabilir. Bazen de enfeksiyona kadar ilerleyebilir. Böyle durumlarda tedaviye başvurulmalıdır.
Mantar Enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonları bütün tırnak hastalıklarının yaklaşık olarak % 50’sini oluşturur. Tedavisi zor olabilir. Ayak tırnaklarında, el tırnaklarına göre daha çok görülür. Bu rahatsızlık, tırnak kökünün tırnak yatağından ayrılmasına sebep olur. Beyaz, yeşil, sarı veya siyah renkte aşırı tırnak büyümeleri görülebilir ve tırnak yatağında da renk kaybı oluşur. Tırnak üstü veya tırnağın altındaki deri etkilenebilir. Ayak başparmak tırnakları mantar enfeksiyonlarından kolay etkilenirler. Çünkü rutubet ve ısıya dada fazla maruz kalırlar.
Ayak ve tırnak mantarı bulaşıcıdır ve tedavi edilmediğinde, ailenize ve diğer yakınlarınıza bulaşabilir.

Bakteriyal Enfeksiyonlar: Tırnak çevresinde kırmızılık, şişlik ve ağrı bakteriyal enfeksiyonu gösterir. En genel sebep tırnaktaki travmadır. Suyla ve kimyasal maddelerle temasta tırnak çevresindeki derinin yapısını bozabilir. Halk arasında dolama diye bilinir.
Tümör (Siğiller): Tümör ve siğiller tırnağın herhangi bir bölümünde bulunabilir. Bunlar tırnak tabakasının şeklini değiştirebilir. Tümör veya siğilin büyümesi sebebiyle tırnak yapısı bozulabilir. Tırnak tümörleri kanser ve kanser olmayan şeklinde sınıflandırılır. En genel kanser olmayan tümörler siğillerdir. Bunlar deri etrafını veya tırnak altını etkileyen virüs enfeksiyonlarıdır. Çok ağrılıdır. Bazen ayak parmağı veya el parmağının kullanımını kısıtlayacak kadar ilerleyebilirler. Tedavisi çok kolaydır. Eğer siğil veya tümör tırnak katının içine yayılırsa veya tırnak tabakasının kendi içine yerleşirse onu tedavi etmek için cerrahi müdahele gerekir.
Sedef Hastalığı: Sedef hastalığı kırmızı bir leke üzerinde pul pul kepeklerle karakterize bir kronik deri hastalığıdır. Sedefli insanların %10-50’sinde, sedef romatizmasi olanların ise %80’inde tırnak problemleri görülür. Belirtileri: tırnakta yüksük benzeri çöküntüler, dalgalanma, renk değişiklikleri, kıymık şeklinde kanama ve tırnağın soyulmasıdır. Sedefli tırnağın belirtileri el tırnakları üzerinde daha dikkat çekicidir.
Alışkanlıklar/Tikler: Tırnak yeme özellikle küçük yaştaki çocuklar arasında genel bir problemdir. Alışkanlık yaşın büyümesiyle tipikleşebilir. Yetişkinlerde ve biraz yaşça büyük çocuklarda can sıkıntısındandır. Tırnak yeme sadece tırnakların görünümünü bozmaz. Enfeksiyonel organizmaları parmaklardan ağıza çok yönlü taşımanın en iyi yoludur. Tırnak yeme alışkanlığı parmakların etrafındaki deriye zarar verebilir. Enfeksiyonun tırnak içine, altına içeri girip yayılmasına yol açabilir. Tırnak cilalarının ve tırnak sıvılarının uygulanmasıyla tedavi mümkündür. Bir dermatolog eğer gerekirse, başka tedaviler de tavsiye edebilir. Tırnak hastalıkları bizim nesneleri tutma becerilerimizi etkileyebilir. Yürüme tarzımızı, dokunma duyumuz vb.
Genel olarak tırnak hastalıkları terapiye çok yavaş cevap verir. Bunun sebebi tırnakların yavaş büyümesi ve ilaçların yavaş emilimidir. Tedaviler genel olarak cerrahi ve cerrahi olmayan olarak tanımlanır. Cerrahi tedaviler tümörlerin alınması veya anormal yapıyı düzeltmek için, cerrahi olmayan tedaviler ise (dıştan) harici kullanılan veya ağızdan alınan ilaçlar için kullanılır.

Tırnak Bakımının Temel Kuralları Back to Top
-Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar nasır ve benzeri bir çok problemin davetiyesidir.
-Ayak ağrılarını kulak arkası etmeyin. Kalıcı ağrı varsa bir uzmana görünün.
-Ayaklarınızdaki ısı ve renk değişmelerini, yaraları inceleyin. -Kalınlaşan veya düzensiz büyüyen tırnaklar mantar belirtisi olabilir. -Ayağın herhangi bir yerindeki büyüme normal addedilmez.
-Ayağınızı, özellikle parmak aralarını düzenli olarak yıkayın ve çok iyi kurulayın.
-Ayak tırnaklarını düz kesin ve çok kısaltmayın. Tırnakların kenarını kesmeyin. Batık tırnaklara neden olabilir.
-Şeker hastaları, kan dolaşımı problemi olanlar ve kalp hastalarının tırnaklarının başkaları tarafından kesilmesi daha doğrudur. Çünkü bu grup enfeksiyona eğilimlidir.
-Ayakkabının ayağa göre olması önemlidir. Ayakkabı alışverişinizi ayaklarınızın şiş durumuna denk getirin. Aşırı yıpranmış ayakkabıları mümkünse kullanmayın.
-Yaptığınız etkinliğe uygun ayakkabı seçin. Örneğin koşarken gündelik ayakkabınızı değil, koşu ayakkabısı giyin.
-Her gün aynı ayakkabıyı kullanmayın.
-Yara ve enfeksiyona açık ortamlarda yalınayak yürümeyin. Sandalet giyiyorsanız güneşli havalarda vücudunuz gibi ayaklarınızı da kremleyin.
-Ayak hastalıklarında kocakarı ilaçlarına rağbet etmeyin küçük bir sorunu büyük bir soruna dönüştürebilirsiniz.
-Şeker hastasıysanız yılda bir ayak uzmanına görünmelisiniz
-Sentetik ya da yün çoraplar yerine %100 pamuklu çorap giyin, çoraplarınızı sık sık değiştirin ve yıkayın.
-Ayakkabı, terlik, havlu ve bornozlarınızı kimseyle ortak kullanmayın.
-Eğer ayak tırnaklarınız, kalın ve kesilmesi zor ise, onları sıcak tuzlu suda bir süre bekletiniz. Sağlıklı bkım ürünlerinden yararlanınız. Örneğin 5 ile 10 dk. arası %10’luk üre içeren krem uygulayın, recetesiz satılabilen bir kremdir. Her zaman uygun şekilde kesiniz.
-Tırnaklarınıza şekil vermek ve şeytan tırnaklarını yok etmek için steril törpü ve aletler kullanınız.
-El tırnaklarını yemeyiniz.
-Tırnak bakımında ortak kullanılan aletlerin sterilizasyonuna özen gösteriniz, gösterilmesini sağlayınız.
-Herhangi tırnak düzensizliğinde dermatoloğunuza başvurunuz. Tırnak değişimleri ve şişmeler sizde ciddi problemin göstergesi olabilir.
ELLERİMİZ VE ANATOMİ

Blek Kemikleri 8 Adett El ve Parmak Kemikleri 19 adettir
El bileği Git ve: kullan, ara İnsan anatomisinde el bileği önkol ile el arasında bulunan esnek ve daha dar bir bağdır. El bileği temel olarak karpallar denilen ve birbiri üzerine sarılarak şekil verilebilir bir menteşe oluşturan, çift sıra kısa kemiklerden oluşur.
El bileği eklemi (articulatio radiocarpea) oval eklemdir.
Konu başlıkları
[gizle]
· 1 Eklem yapısı
· 2 Patoloji
· 3 Ligamentleri
· 4 Hareketleri
· 5 Resimler
· 6 Dış bağlantılar
Eklem yapısı
Eklemi oluşturan yapılar yukarıda radiusun distal ucu ve eklem diskinin alt yüzeyi; aşağıda skafoideum, lunatum ve triquetrum kemikleridir.
Radiusun eklem yüzeyi ve eklem diskinin alt yüzeyi birlikte enine oval konkav bir yüzey oluşturur. Skafoideum, lunatum ve triquetrumun superior eklem yüzeyleri de düz konveks bir yüzey oluşturur. Bu konveks yapı, konkav yüzeyin içine oturarak eklemi oluşturur.
Patoloji
Karmaşık yapısından dolayı el bileği incinmeleri ve fonksiyon bozukluklarının tedavisi zordur. Bilgisayar çağının getirileriyle beraber el ve bilek ağrıları, en yaygın üst ekstremite şikayetlerinden biri haline gelmiştir.
Ligamentleri
Eklem, kapsülle çevrilidir ve aşağıda belirtilen ligamentlerce de kuvvetlendirilir:
Palmar radiokalpar ligament
Dorsal radiokalpar ligament
Ulnar kollateral ligament (başparmak)
Radial kollateral ligament (başparmak)
Belirtilen ligamentlerin derin yüzeyini, radiusun distal ucunun kenarından ve eklem diskinden karpal kemiklerin eklem yüzeylerinin kenarına kadar sinoviyal zar kaplar. Gevşek, serbest durur ve sayısız kıvrım oluşturur, özellikle de arka tarafta.
Hareketleri
Bu eklemin izin verdiği hareketler fleksiyon (bükme), ekstensiyon (germe), addüksiyon (orta hata yaklaştırma) ve abdüksiyondur (orta hattan uzaklaştırma). Birleşmiş karpal kemikleri sayesinde bu hareketler gerçekleşir.
ResimlerSağ Posterior Distal Radius, Ulna, KarpallarSağ Anterior Distal Radius, Ulna, KarpallarKarpal kemikleri
ResimlerEl bileğinin ligamentleri, PosteriorErkek çocuk elinin El bileğinin ligamentleri, Anterior.
Tırnak
Tırnak insanda ve birçok omurgalı hayvanda parmak uçlarının dış bölümünü örten boynuzsu tabakadır. Sağlıklı bir insan vücudunda yer alan 20 parmağın her birinin ucunda yer alması gerekir. Tırnaklar keratin adı verilen sertleşmiş proteinden oluşur. Tırnağın başlangıç kısmında deri ile birleştiği alanda bulunan yarımay şeklindeki beyaz şekle lunula adı verilir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0.1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4 - 6 ay, ayak tırnaklarının ise 12 - 18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir. Tırnaklar da tıpkı deri gibi kuruyabilir ve hastalıklar kapabilir. Tırnak yeme huyu ise kişide birçok önemli hastalığın başlamasına sebep olabilir. Tırnak yemeye sebep olan faktörler aşırı gerginlik, sıkıntı ve açlıktır.
Tırnağın kültürdeki etkisi oldukça büyüktür. Batı kültüründe uzun tırnak kadınlığın simgesi olarak kabul görür. Bazı Asya ülkelerinde erkeklerin de tüm tırnaklarını ya da serçe parmak tırnağını uzattıkları görülse de bu tutum bir çok batı ülkesinde burun karıştırma ya da kokain kulanma ile ilişkilendirildiğinden hoş karşılanmamaktadır. Bununla birlikte birçok gitar sanatçısı tırnak uzatır. Tırnakları boyama geleneği günümüzden 5000 yıl öncesine kadar gider.
Tırnaklar hakkında yanlış bilinen bir söylenti de tırnakların kişinin ölümünden sonra bir kaç gün büyümeye devam ettiği inancıdır. Fakat bunun asıl sebebi ölü bedenin gün geçtikçe su kaybetmesi sonucu derinin büzülmesi ve tırnakların daha belirgin hâle gelmesidir.
BAZI TIRNAK HASTALIKLARI
Tırnak batması Tırnak şeklinin müsait olması ya da dar ayakkabı giyilmesi sonucunda gelişebiliyor. Basit tırnak çekimi ile genellikle düzelmiyor. Tırnak yatağının onarılması gerekebiliyor.
Kanca tırnak Tırnak şeklinin uca doğru kıvrılması ile gelişiyor. Zamanla tırnağın uç kısmı tam kapanıncaya kadar kıvrılabiliyor. Tırnak kesmek zorlaşıyor. Kemiğe baskı yaptığı için ağrıya neden oluyor, yürümeyi zorlaştırıyor. Tırnak yatağının düzetilme operasyonu ile düzelme sağlanıyor. Kanca tırnakta da tırnağın daha kıvrık çıkmasına yol açacağı için tırnağın çekilmesi ÖNERİLMİYOR
Tırnak bakımı
Tırnak sağlığı
Sağlıklı ve bakımlı tırnaklar çok çekici olabilir. Tırnak lar aynı zamanda kişinin sağlığını ve alışkanlıklarını da yansıtır. Kadınlar erkeklerden daha çok tırnaklarına özen göstermekte ve tırnaklarının en iyi durumda olmaları için epey zaman ve para harcamaktadırlar.
Estetik açıdan göze güzel görünmelerinin yanısıra tırnaklar aynı zamanda önemli görevler de üstlenirler. Tırnak larınız herhangi bir cismi alıp kaldırmamıza yardımcı olurlar.
Tırnak lar parmaklardaki yaşayan hücreler tarafından oluşturulur. Tırnak lar öncelikle keratin olarak adlandırılan deri ve saçta da bulunan sertleşmiş bir proteinden oluşur. Tırnak bir dizi kısımdan oluşur:
Tırnak plağı: tırnağın görünür kısmı
Tırnak yatağı: tırnak plağı altındaki deri
Matriks: kütikül (cuticle) altındaki tırnağın büyümesinin yer aldığı gizli bölge
Lunula: matriksin beyaz ve yarım ay şeklindeki tırnak köküne yakın kısmı
Kütikül: plağın üzerine taşan ve tırnak kökünü kaplayan doku
Tırnak foldları: tırnağı serbest her 3 kenarı boyunca destekleyen deri foldları
Tırnak lar da kıl gibi matriksten gelişirler. Yaşlanan hücreler dışarıya doğru uzar ve yerini yeni hücreler alır. Tırnak için ortalama günlük büyüme 0,1mm’dir.
El tırnak ları ayak tırnak larından daha hızlı uzarlar. Yazın kıştan daha hızlı uzarlar. Bir kişinin dominant elindeki tırnaklar daha hızlı uzarlar. Erkeklerin tırnak ları hamilelik dışında kadınlarınkinden daha hızlı uzar
TIRNAK NEDİR?
Tırnaklar "keratin" denen ve koruyucu bir protein olan maddeden oluşur. Ana işlevleri parmak uçlarını darbelerden korumak ve küçük nesneleri almayı sağlamaktır.
Tırnakların sağlığı iki ana faktöre bağlıdır: sağlıklı bir metabolizma ve tırnak sağlığını tehdit edici dış etkenlerden korunmak için alınan önemler.
Sağlıklı tırnaklar sert ama esnek, düzgün yüzeyli ve koyu pembe renkli olur. Tırnak sağlığını korumak için tırnak etrafındaki etlerin düzenli bakımı yapılarak tırnak yüzeyine koruyucu ve kuvvetlendirici uygulanmalıdır. Tırnak sağlığı için el ve ayak tırnaklarına haftada bir evde bakım uygulamalı; 4-6 haftada bir de profesyonel bilgisi olan kişiler tarafından manikür ve pedikür yaptırılmalıdır.
10 ADIMDA MANİKÜR
Eski ojeyi çıkartın. Bunun için bir pamuğa oje çıkartıcı döküp tırnağınızın üstünde 1 dakika bekletebilirsiniz. Ojeyi çıkartırken pamuğu tırnak üstünde ovuşturmak yerine, sert hareketlerle tırnak etlerine bulaştırmadan yapmaya dikkat edin. Törpü ile tırnaklarınıza şekil verin. Gerekirse önce makasla kesin daha sonra törpü ile düzeltin. Kenardan ortaya ve ortadan kenara doğru yumuşak hareketlerle törpüleyin. Sert davranmayın. Tırnak etlerinizi kremle yumuşatıp, ılık suda bekletiniz. Suya daha iyi temizlemesi için sabun, limon suyu yada zeytin yağı katabilirisiniz. Tırnak eti eriticisi bir ürün kullanarak tırnak etlerinizi yok edin ve kalan kısmını yumuşakça geri itin. (Tırnak etlerinizi kesmeyin- bu enfensiyona neden olabilir)
Ellerinizi ılık suyla yıkayın. Kalmış olabilicek yağlı kalıntılıarı da yok etmek için gerekirse tekrar oje çıkartıcısıyla tırnaklarınızı silin. İnce bir kat oje sürüp kurumasını bekleyin. Ojeyi ortadan başlayarak sürün. İkinci kat ojeyi de sürüp kurumasını bekleyin. Daha sonra ojelerin çatlamasını önleyen koruyucu oje sürün. Ojelerinizin daha dayanıklı olmasını ve parlaklığını korumasını istiyorsanız, kolonya, limon, parfüm gibi çözücü maddeler içeren şeylere temas etmekten kaçınınız
OJE ÇIKARTICILAR NEDİR?
Ojeler tırnak cilalarını çıkartan kimyasal çözücülerdir. Aseton ismi yakın zamana kadar tırnak cilası ile eş anlamlı idi. Yeni çıkan tırnak cilası çıkartıcıları aseton kadar etkili ve tırnaklar için zararsızdırlar. Ayrıca içerdikleri bazı maddeler ilede tırnakalrı korumakta ve ek bakım yapmaktadırlar. Tırnak cila çıkartıcılarının içerisinde genelde iki gurup madde bulunur. Bunlar yumuşatıcı, koruyucu maddeler ve çözücü maddelerdir. Genelde kullanılan maddeler ve etkileri aşağıda özetlenmiştir Yumuşatıcı ve koruyucu maddeler Bu maddelerin amacı tırnak içi nem seviyesini korumak ve tırnak üzerinde su sızdırmaz bir katman yaratmaktır. Bu maddeler aynı zamanda tırnağa doğal bir parlaklık verir. Tırnak ölü hücrelerden oluştuğundan bu maddeler tırnağa kuvvet veremezler.
Çözücüler Kimyasal çözücüler tırnak cilalarını çözer ve tırnaktan kolayca uzaklaştırırlar. Gelende 2 gurupta incelenirler aseton bazlılar ve aseton bazlı olmayanlar olarak. Her iki gurup çözücüde aynı etkiyi gösterirler. Aseton; Tırnak cilalarını etkin bir şekilde çıkartan kimyasal çözücüdür. Tırnakları ve tırnak köklerini etkiler. Tırnaklar daha kolay kırılabilir hale gelebilir.Ciltte tahriş yapabilir. Ethyl Asetat;Tırnak cilalarını çıkartıcı yapımında kullanılan bir diğer madde. Hafif meyva kokusu vardır.
MaddeEtkisi BalmumuSıvı haldeki balmumu tırnakları korur ve ince bir su geçirmez katman sağlar LanolinTırnağın nem oranını korur Maden SuyuTırnağa nem vermekte kullanılır PanthenolÖzellikle tırnak köklerini besler, tırnakları nemlendirir ve cildi korur Vitamin EAntioksidan bir maddedir. Cildi ve tırnak kökünü korur, yağlı yapısı ile nemlendirmede de katkısağlar. Aloe Vera Nemlendirici etkisi ile birlikte cildi korur, yara tamiri sağlar MaddeEtkisi BalmumuSıvı haldeki balmumu tırnakları korur ve ince bir su geçirmez katman sağlar LanolinTırnağın nem oranını korur Maden SuyuTırnağa nem vermekte kullanılır PanthenolÖzellikle tırnak köklerini besler, tırnakları nemlendirir ve cildi korur Vitamin EAntioksidan bir maddedir. Cildi ve tırnak kökünü korur, yağlı yapısı ile nemlendirmede de katkısağlar. Aloe VeraNemlendirici etkisi ile birlikte cildi korur, yara tamiri sağlar  
Madde
Etkisi
Balmumu
Sıvı haldeki balmumu tırnakları korur ve ince bir su geçirmez katman sağlar
Lanolin
Tırnağın nem oranını korur
Maden Suyu
Tırnağa nem vermekte kullanılır
Panthenol
Özellikle tırnak köklerini besler, tırnakları nemlendirir ve cildi korur
Vitamin E
Antioksidan bir maddedir. Cildi ve tırnak kökünü korur, yağlı yapısı ile nemlendirmede de katkısağlar.
Aloe Vera
Nemlendirici etkisi ile birlikte cildi korur, yara tamiri sağlar
PROTEZ TIRNAK
Protez Tırnak Nedir?
Protez tırnak öncelikle, takma tırnak gibi eczaneden alınıp yapıştırıcıyla komple tırnak yüzeyine kapatan uygulamalara benzemez. 2 saat süren bir işlemdir ve aylık bakımları düzenli yapıldığı sürece en az 6 ay kullanılır. Tırnak yiyenleri alışkanlıklarından kurtaracak psikolojik telkin beraberinde bilinen tek yöntemdir. Protez tırnak yaygın olarak akrilik teknoloji ve jel teknoloji ürünleriyle gerçekleştirilir.
Akrilik veya Jel Protez Tırnak nedir?
El ve tırnaklarda kusursuz görünüm yaratmak için profesyonel ürünlerin ve ileri teknolojinin yardımıyla uygulanan tekniklerdir. Bu uygulamalar başta Amerika ve Avrupa ülkelerinde olmak üzere son derece yaygındır. Amerika’da yayınlanan NAILS Dergisinin 2003 yılı sektör araştırma sonuçlarına göre ABD’de 16-60 yaş grubundaki her 7 kadından 3’ü , Avrupa ülkelerinde ise her 8 kadından 2’si düzenli olarak akrilik yada jel tırnak kullanmaktadır. 2002 yılında sadece Amerika’da 47.000 salonda 350.000 sertifikalı tırnak teknisyeni hizmet vermektedir.
Neden ihtiyaç duyarız?
Her ne işle uğraşırsak uğraşalım (bilgisayar kullanımı, çamaşır-bulaşık, bahçe işleri dahil olmak üzere) kusursuz görünümde tırnaklar ve eller için, dayanıklı, kolay kolay kırılmayan (doğal tırnaktan 80 kat daha güçlüdür) estetik tırnaklar için. Kullanıldığı süre boyunca adeta yeni manikür işlemi uygulanmış, (doğal görünümlü, kusursuz ojeli, yada frenchli) tırnaklar için. Tırnak yeme, sararmış tırnaklar, yaşlılık çizgileri, tırnak boşalması, kaşık yada karga burun tipli tırnaklarlara estetik görünüm vermek için. Kırılmış yada çatlamış doğal tırnakların görünümünün düzeltilmesi için. Muhtelif rahatsızlıklar sonucunda oluşmuş acı veren tırnakların rahatlatılması için uygulanır.
EL VE TIRNAK BAKIMI NASIL YAPILMALI?
EL BAKIMI/MASAJ/ SERT VE KURU ELLER İÇİN UYGULAMA
1 litre sıcak su
1 tatlı kaşığı soda
1 tatlı kaşığı karbonat
 Malzemeler karıştırılır eller bu karışımda bekletilir ve masaj yapılır Malzemeler karıştırılır eller bu karışımda bekletilir ve masaj yapılır
EL BAKIMI/TERLEME İÇİN
1 bardak su
1 bardak alkol
Su ve alkol karışımlı sıvıya eller batırılıp çıkarılır
EL BAKIMI PÜF NOKTALARI
Eller günde birkaç defa yumuşak sabunla ve bol temiz suyla yıkanmalı kurulandıktan sonra iyice kremlenmelidir. Haftada 1–2 defa ellere çok yağlı kremle masaj yapılmalıdır.
Limon parmakları temizleyip renkleri açar ancak limon suyu cildi kuruttuğu için daha sonra krem sürülmelidir. Yumuşak tırnakların en büyük düşmanı sudur. Bulaşık yıkarken mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
Islak ojeleri kurutmanın en kolay yolu elleri buzlu suya sokup çıkarmaktır.
Tırnaklardan mürekkep lekesi gibi lekeleri çıkarmak için kullanılmayan diş fırçasına alınacak biraz macunla tırnaklar fırçalanır. Leke çıkacaktır.
ŞEYTAN TIRNAKLARI
Şeytan tırnakları bir kenarıyla hala tırnak dibine bağlı olan deri parçalarıdır. Bunun genel nedeni kurumuş olan tırnak dibi derisidir. Küçük olmalarına karşın yabana atılmayacak kadar acı verirler. Ancak bunlardan da kurtulmanın yolu vardır: Tırnak diplerinizi dişlemekten vazgeçin. Bu alışkanlık da en az tırnak yemek kadar zararlıdır. Tırnak etrafındaki deriyi nemli tutmak için bir yağ veya krem kullanın. Tırnak etrafındaki cildin kuruması da şeytan tırnaklarının oluşmasına sebep olur. Şeytan tırnağı olduğunu fark ettiğiniz an, makasla kesin. Yatmadan önce tırnaklarınızın etrafına besleyici bir krem sürün. Kreminizin olmadığı durumlarda bir dudak besleyicisi bile sürebilirsiniz. Siz uyurken tırnaklarınız ve onları çevreleyen cilt beslenecek, şeytan tırnağı riskini de azaltacaktır. E vitamini yağı da şeytan tırnaklarına karşı iyi bir çözümdür.
SORUNLU TIRNAKLAR
Tırnaklarınız yumuşak veya kırılgan mı? Belki kötü bir alışkanlık sonucu tırnaklarınızı sürekli kemiriyorsunuz. Belki de tırnaklarınız sararıyor. Sorunların tümü için çözüm yolları var... Kırılgan tırnaklar Saç gibi, tırnaklar da genel sağlık durumunun yansımasıdır. Sık kırılan tırnaklar, çoğunlukla vücuttaki bir eksikliğin (genellikle yağ) göstergesidir. Tırnaklarınız susuz kalmış da olabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye gayret edin ve bir ay boyunca besleyici bir merhem kullanın. Böylelikle tırnaklarınız eski kuvvetine kavuşacaktır. Yumuşak tırnaklar Tırnaklarınız kırılgan ve hassas ise onları kuvvetlendirmek gerekir. Kendileri için gerekli olan vitamin ve kalsiyumu iyi alamamış olma olasılığı da vardır. Sağlık ve kuvvetlerini geri kazandırmak için haftada iki kere kalsiyum içerikli besleyici uygulayın. Sararan tırnaklar Dişlerde olduğu gibi, tırnak rengi de kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu arada bazı etmenler sarı pigmentlerin öne çıkmasına neden olur: nikotin, kötü ojeler, kötü asetonlar. Dolayısıyla tırnakların beyazlaşması sarılık yapmayan ürünler kullanılarak sağlanabilir.
Parmak uçlarınız ve tırnaklarınız nikotinden sararmışsa... - Bir limonu ikiye bölerek 10 dakika boyunca sararmış bölgelere sürüp bekletin. - Daha sonra oksijenli suyla ıslatılmış bir pamukla ovuşturarak temizleyin. Tırnak yeme Her şeyden önce bu kötü alışkanlığın kaynağını araştırın. Stresli misiniz? Ya da sıkıntılı? Kendinizle barışın. İç huzurunuzu bulmaya çalışın. Sonra da önerilerimize bir göz atın... - Tırnaklarınızın kırılganlığını gidermek için bir sertleştirici kullanın; böylece kolay ezilebilmelerini engellemiş olursunuz. - Yanınızda mutlaka bir tırnak törpüsü bulundurun. Tırnaklarınızda sizi rahatsız eden bir şey olursa, dişlerinizden önce törpüye baş vurun! - Her gün, belli bir süreyi tırnak bakımına ayırın. Tırnaklarınıza masaj yapın, nemlendirin, oje sürün. Verdiğiniz emek karşılığında yeme dürtünüzün önüne geçebileceksiniz. - Tırnaklarınızı mutlaka ojeli olarak tutun. Ojeli tırnaklarınızı bozmak istemeyeceksiniz. Kısa tırnaklarda bile kırmızı ojenin güzel durduğunu unutmayın! - İyi ve pahalı bir oje satın alırsanız belki de böylece onları yeme dürtünüzden vazgeçebilirsiniz. Ya da bir süre takma tırnak kullanın. Pahalı ama oldukça etkili bir yöntemdir. - Tırnak yemekten vazgeçemiyorsanız eczanelerde de bulabileceğiniz bir küçük şişe "acı oje" edinin. Farkında olmadan tırnaklarınızı yemenize bu şekilde mani olabilirsiniz. - Ellerinizi bir şeylerle meşgul ederseniz tırnak yeme konusunun aklınıza daha az takıldığını fark edeceksiniz. Hiç işiniz yoksa, bir stres topu kullanın. - Tırnak yemekten vazgeçme aşamasında özenle uzatılmış bir tırnağın kırılması kadar moral bozucu bir şey yoktur! İşte size bir ip ucu: tırnaklarınız kırılgansa uçlarına çiğ sarımsak sürün. Kokusuna katlandığınız sürece en fazla bir hafta içinde tırnaklarınızın kuvvetlendiğini göreceksiniz.
NELER TIRNAK İÇİN ZARARLIDIR?
Aslında hiç düşünmeden yaptığınız birçok küçük davranış tırnaklarınızın sağlık ve estetiğini kötü etkileyebilir. İşte dikkat etmeniz gereken birkaç öneri: Plastik eldiven kullanmadan bulaşık yıkamayın. Oje sürmeden önce tırnaklarınızı yağdan arındırın. Ojeniz bozulmaya yüz tuttuğunda gerisini de dişleriniz veya tırnaklarınızla kendiniz mi kazıyorsunuz? Tırnaklarınıza çok büyük zarar veriyor olabilirsiniz. Yapmayın! Tırnaklarınızı fazla uzatmayın. Hem görüntü olarak hoş olmaz, hem de kırılmaya çok daha meyilli olurlar.
Tırnaklarınızı birer "alet" olarak kullanmayın. Zayıflarlar! Bozulmuş, ucu silinmiş ojeyle sakın dolaşmayın. Fark edilir! Tırnak etlerinizi nemlendirmiyor musunuz? Nemlendirme alışkanlığı kazanırsanız çok daha sağlıklı ellere sahip olabilirsiniz. Çok ağır yükler taşımayın. Ağırlık nedeniyle kan ellerinize hücum ederek damarlarda birikip, damarların zamanla genişlemesine neden olur. Bu da yaşlandığınızda hoş olmayan görüntülere sebep olacaktır. Kimse tırnaklarındaki kabarık çizgileri sevmez ama onları törpüyle yok etmek tırnağa zarar verebilir. Bunun yerine, ojeden önce bir kat koruma sürün. Çizgilerin yok olduğunu göreceksiniz.
TIRNAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Muhteşem tırnaklara sahip olmak zordur. Tam hepsini aynı boyda uzattığınız anda, bir tanesi nedensizce kırılarak tüm hevesinizi de kırar! Aslında bu durumun pek çok nedeni vardır. Tırnaklarımızı sürekli bir alet gibi kullanır, dayanmaları güç olan durumlarda da onları zorlarız. Aşağıdaki listeden yapmanız gerekip de yapmadıklarınızı saptayarak güçlü, dayanıklı ve sağlıklı tırnaklara kavuşmanın yollarını öğrenebilirsiniz: Güneş, klor ve sert temizlik deterjanları tırnaklarınızı hassaslaştırarak zedeler. Sokakta güneş korumalı bir krem kullanmayı, iş yaparken ise eldiven kullanmayı alışkanlık haline getirin. El ve tırnaklarınızı mutlaka kaliteli bir krem ile nemlendirin.
Tırnaklarınızın yan taraflarını törpülemekten kaçının. Böylece daha az kırılgan olmasını sağlarsınız. Günde birkaç kez tırnaklarınızı bir fırçayla yanlara doğru fırçalayın. Hareketlenen kan dolaşımı sayesinde tırnaklarınız daha çabuk uzayacaktır. Demir, kalsiyum, B vitamini ve potasyum açısından zengin olan besinler, vücudunuzun geri kalanı için olduğu gibi tırnaklarınız için de faydalıdır. Tırnaklarınız zayıf, kırılgan ve katlara ayrılıyorsa, nedeni yeterince su içmemeniz olabilir. Mutlaka bol ve yeterli su tüketin. Alkol içeren losyonlar kullanmamaya özen gösterin. Her bir parmağınıza kökünden ucuna doğru masaj uygulayın. Rahatlayacaksınız! Günde altı adet badem yediğiniz taktirde tırnaklarınızdaki değişimi fark edeceksiniz. Bademde, tırnakların ihtiyaç duyduğu yağ asitleri vardır.
Tırnak Sağlığı Tırnak Bakımı , El egzersizleri
 
 

Parmak uçları sıkıca kavrayın ve uçlardan geriye doğru kuvvetli bi şekilde itin.
 

Elleri parmak uçlarında birleştirin ve sıkıca bastırın.Gevşetin, ardından birkaç kez bu hareketi tekrar edin.
 

Parmakları mümkün olduğunca gerin ve yanlara açın.Bir süre bu pozisyonda kalın, ardından yapabileceğiniz kadar sıkı bir şekilde yumruğunuzu sıkın.Birkaç kez daha tekrar edin.
 

Kasları gecşetmek için,elleri önünüzde yukarıda tutun ve bileklerden gevşek bir şekilde sarkıtın.Nazik bir şekilde yanlara sallayın.
 

:Elleri düz bir yüzeyde dinlendirin.Parmakları birer birer yukarı kaldırıp indirin.
 

Elleri birleştirin ve parmakları çift olarak ayırın.
 

Her bir parmak ucunu, baş parmağa sıkıca bastırın.
 

Sağ el ile sol kolu sıkıca kavrayın ve sol el ile dairesel hareketler yapın.Diğer elde de tekrar edin.
 

Parmakları iç içe geçirin, bir eli diğerine bastırarak, mümkün olduğunca sağa, ardından da mümkün olduğunca sola bükün.Bu hareket, bileği gevşetecektir
 
TIRNAK BATMASI 
TIRNAK BATMASI
Tırnak batması toplumda yaygın bir problemdir. Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar,gebelik, ergenlikte hızlı büyüme evresinde tırnağın parmağa göre fazla gelişmesi , tırnak altındaki kemik yapıda gelişen bazı oluşumlar tırnak batmasının başlıca sebepleridir. Aşırı terleme tırnağın yumuşayarak tırnak yan duvarına gömülerek batık tırnak ( gömülü tırnak ) tırnaklarda şekil bozukluðu ile sonuçlanabilir. Yine yanlış tırnak kesimi de tırnak batması ( gömük tırnak ) ile sonuçlanabilir.
Tırnak Batması erken evrede (Evre I) tırnağın yan kenarı boyunca ağrı hissedilir. Daha sonra ağrıya kızarıklık (Evre II) eþlik eder. Üçüncü evrede şişlik artarak granülasyon dokusu geliştirir. Ve nihayet dördüncü everede tırnak kıvrımı enfekte olarak sulantılı bir görünüm kazanır. Erken evrede konservatif önlemler yeterli olabilirse de tırnak batmasının ileri evreleri mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.Son yıllarda özellikle ayak tırnak batması hastalarının giderek artan miktarda pedikür salonları ve ayak sağlığı merkezlerinde tedaviye çalışıldığını görmekteyiz. Ancak tırnak batması kesinlikle bir tıbbi problemdir ve hekimlerce tedavisi gerekir. Zira tırnak batması yoluyla oluşan enfeksiyon ayak dolaşım bozukluğu olan kişilerde ve şeker hastalarında gangrene kadar giden rahatssızlıklara yol açabilir. Doğru tedavi yöntemi sadece tırnak batması gözlenen tırnağın tümüyle çekimi değildir. Çekilen tırnak hastanın ağrı şikayetlerini bir süre ortadan kaldırır. Ancak 6-12 ay sonra tırnak uzayıp eski boyutlarına ulaştığında tekrar batma başlayacaktır. Doğru tırnak batması tedavisi tırnağı daraltan ya da tırnak yatağını genişleten yöntemlerle yapılır.
Biz merkezimizde batık tırnak üzerinde batan kısmını aldıktan sonra tırnak üreten ve tırnak matrixi adı verilen bölgeyi fenol adlı bir kimyasal maddeyle daraltıyoruz. Dikiş atılmadan yapılan bu tırnak batması tedavisinde bu yöntemin en önemli avantajı işlem sonrası ağrının hemen hiç görülmemesi yanında ,lazer ve cerrahi tedavilerden sonra sık gözlenen tırnak batması nüks riskinin çok düşük olmasıdır. Fenolizasyon adı verilen bu yöntem tırnak batmasında tüm dünyada en geçerli yöntem olarak kabul görmektedir. Hasta ertesi gün işine dönebilir. Yaklaşık 3 haftada tam bir iyileşme sağlanır
NEDEN FENOLIZASYON ILE TIRNAK BATMASI TEDAVISI
Fenol ile uygulanan tırnak batması tedavisinin avantajlarını özetleyecek olursak:
1-Oldukça kısa süren bir müdehaledir. 15 dakika kadar sürer
2-Işlem sonrasında ağrı hissi hemen hemen olmaz
3-Uygulama sonrası enfeksiyon riski çok düşüktür. Çünkü kullanılan fenol maddesi aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir.
4-Tırnak batması nüks riski %5'den azdır.
Tüm bu avantajlar fenolizasyon tekniğiyle yapılan tırnak batması tedavisini diğer yöntemlere göre üstün kılmaktadır.
ABD Michiganda yapılmış 2005 te yayınlanmış 69 çocuk hasta üzerinde yapılmış bir çalışmada ( J Pediatr Surg. 2005 Jan;40(1):290-2.) basit eksizyon tekniğiyle, fenolizasyon yöntemi karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada uzun dönem takibi sonrasında basit eksizyon yapılan grupta nüks oranı %45 olurken fenolizasyon uygulanan grupta nüks oranı %4 olarak değerlendirilmiştir.
Bir başka çalışmada ( Arch Emerg Med. 1986 Dec;3(4):243-6) iki yıl süreye toplam 631 hastada toplam toplam 1013 tırnak batmasına fenolizasyon uygulanmış ve takip sonrası nüks oranı %2,96 gibi çok düşük oranda saptanmıştır.
Tırnaklarınız Sağlınızın Aynasıdır
Sağlıklı tırnaklar genel vucut sağlığınızın önemli bir parçasıdır.İyi görünümde bir tırnak, sadece memnuniyet veren bir estetik görünüm sağlamakla kalmaz aynı günlük işlevlerin başarıyla yerine getirilmesini de sağlar.Ancak çoğumuz, birşeyler ters gidene kadar tırnaklarımız üzerinde fazla düşünmeyiz.
Tırnaklar, her nekadar kendileri ölü bir dokudan ibaret olsalar da altında bulunan canlı doku nedeniyle genel sağlığımıza açılan bir pencere gibi işlev görür.Bu canlı doku konumu itibariyle birçok dış etkene, enfeksiyona, travma ve hasara maruz kalır.Bu nedenle tırnaklarda ortaya çıkan değişiklikler önemle değerlendirilmelidir.
 Kozmetikler
Artan oranlarda kadın ve erkek, zarif bir tırmak görünümüne kavuşmak, için güzellik salonlarına gitmekte ve farklı tırnak bakım ürünlerini kullanmaktadırlar.
Düzgün çalışan salonlar ve çoğu tırnak bakım ürünü tırnaklarımız için genellikle güvenilir olsalar da, güzellik salonları ve tırnak bakım ürünlerinden kaynaklanabilecek,infeksiyon, allerji,mekanik hasar gibi bazı riskler bulunabilmektedir.Nadir görülse de bu riskler, kişilere ciddi zararlar verebilir.Bu tehlikelerden korunmak için tüketicilerin dikkat etmesi gereken bir kaç nokta bulunmaktadır.
Yeterince sterilize edilememiş manikür pedikür aletlerinden geçebilecek bakteriyel, viral yada mantar hastalıkları en ciddi tehlikedir.Bir çok salon temel dezenfeksiyon tedbirlerini sıkı sıkıya uygulasa da dikkat etmeniz gereken bir kaç özellik vardır.Salonun genel temizlik durumu nasıl ? Teknisyenler kişiden kişiye geçerken el yıkıyorlar mı ? Kullanılacak aletler steril edilmiş kapalı ambalajlardan mı çıkarılıyor?Kirli aletler etrafta saçılmış olarak mı duruyor?Eğer bu sorulara olumlu yanıtlar veremiyorsanız kendi aletlerinizi yanınızda götürmenizde fayda vardır.
Allerjik reaksiyonlar, bir çok tırnak bakım ürününde hassas kişilerde allerji yapabilecek kimyasal maddeler bulunmaktadır.Bir cok tırnak bakım ürünü ve parlatıcısında bulunan acrilic ve formaldehit resin gibi kimyasallar hassas ciltlerde kaşıntı,kızartı, şişme su toplaması gibi allerjik reaksiyonlara yol açabilir.Bu tarz reaksiyonla karşılaşan kişiler süratle tırnaklarından bu ürünleri çıkartmalıdırlar.
Mantarlar
Onikomikozis olarak da tanımlanan mantar enfeksiyonları tüm tırnak rahatsızlıklarının %50 sini oluşturur.Enfeksiyon tırnak yatağında yerleştiğinden tedavisi de oldukça güçtür.Mantar enfeksiyonu, tırnakda şekil bozukluğu, sarı kahverengi renk değişikliği yapar ve tırnak ucunun, tırnak yatağından ayrılmasına neden olur.En çok ayak tırnaklarında görülür, çünkü mantarın yaşamasına elverişli sıcak ve nemli ortam ayakta daha yoğun olarak bulunur.Kandida denilen maya mantarları özellikle el tırnaklarında sık görülür.El tırnağı mantarı, mesleği gereği eli suyla fazla temas eden balıkçı,bulaşıkçı gibi iş kollarında daha fazla görülür.
Mantarlar bulaşıcı organizmalardır ve insandan insana geçebilir.Bu, ev içi temasla da olabilir havuz ,banyo kaplıca gibi toplu halde kullanılan ortamlarda da olabilir.Ayak mantarının, umumi yerlerden bulaşmasını önlemek için en gerçerli yöntem, kendinize ait terlikler kullanmak ve çıplak ayakla dolanmaktan kaçınmaktır.

  El ve ayak tırnaklarında değişik görünümde tırnak mantarı hastalığı
Sedef Hastalığı Tırnağı
Sedef hastalarının en az yarısında tırnak bozuklukları da bulunur.Bu değişiklikler en çok tırnakda,derin noktacık şeklinde çukurcuklar oluşmasıyla karakterizedir.Tırnak yüzeyi, yüksük gibi girintili çıkıntılıdır.Bunun dışında tırnakda sarımsı pembe renk değişiklikleri, tırnak üzerinde beyaz alanlar ve tırnak uçlarında soyulma ve kalkma şeklinde yapısal bozukluklar görülür.
Sedef hastalığı tırnak kökünü tutmuşsa tırnak komple düşebilir,sedef hastalığı ayak tırnaklarında da görülebilir budurumda ayak tırnağı mantarı görünümüne benzer şekil alır.
Sedef hastalığında tırnakların tedavisi oldukça zordur.Sürülerek kullanılan ilaçlar tırnak yatağına ulaşamadığından pek bir işe yaramaz.Sedef hastalığının genel olarak tedavi edilmesi ile tırnak tutulumu da tedavi edilmeye çalışılır                                         
 Sedef hastalığında tırnak değişiklikleri (yüksük tırnak görünümü)
  Tırnak Kanserleri
 Tırnak altı melanomu, tırnak altında siyah çizgiler şeklinde görülür ve esmer renkli kişilerde fiziksel nedenlerle oluşan travmatik çürüklere benzer.Beyaz ırkda görülen melanomaların %2 si tırnak altı melanomudur.Her iki cinste eşit olarak görülür,her hangi bir yaşta görülebilmekle birlikte daha çok 50 li yaşlardan sonra görülür.Sıklıkla baş parmak gibi büyük tırnaklarda görülür.
Travma ile ilişkilendirilemeyen her türlü tırnak altındaki renk değişikliğinde melanomadan şüphelenilmelidir.Özellikle travmaya bağlı çürükler giderek renk açılması şeklinde seyrederken, melanomada renkde açılma bir yana giderek koyulaşır ve kapladığı alan genişler. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda vakit kaybetmeden bir dermatoloğa göstermekte fayda vardır.
TIRNAK MANTARI
Tırnağınızda mantar enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza başvurun! Unutmayın, ayak ve tırnak mantarı, tedavisi mümkün olan bulaşıcı bir hastalıktır!
1. Tırnak Mantarı Nedir?
Onikomikoz olarak adlandırılan bir hastalık olan tırnak mantar enfeksiyonu esas olarak, dermatofit adı verilen organizmalar tarafından oluşturulur. Bu yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık % 50’sini oluşturur.
2. Tırnaklarınızda mantar var mı?
Tırnak mantarının belirti ve semptomları nelerdir?
Tırnaklarınızda mantar enfekisyonu varsa bunu görebilir, kokusunu duyabilir veya ağrı/hassasiyet duyabilirsiniz;
Tırnaklarda sarı-yeşil veya kahverengi renklenme
Tırnaklarda pul pul kalkma
Tırnak altında kir birikmesi
Ayaklarda kötü koku
Ayak tırnaklarında acı/hassasiyet
3. Tırnaklarda mantar nasıl oluşur?
Genellikle mantar, tırnağın altına girer ve burayı tutar. Tırnağa hasar veren her şey mantarın içeri girmesini kolaylaştırabilir, örneğin:
Zedelenme
El/ayak tırnağına sert bir cisimle vurulması
Ayak tırnağına basılması
Tırnakların çok dipten kesilmesi
Ayak parmaklarını sıkıştıran küçük/ucu sivri ayakkabılar
4. Tırnak Mantarı Nasıl Bulaşır?
Tırnak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyona neden olan mantarlar ortak kulanıma açık, ılık ve nemli yerlerde bulunurlar:
Soyunma odaları,
Yüzme havuzu,
Ortak kullanılan duş ve banyolar,
Bahçe,
Sterilize edilmemiş manikür veya pedikür aletleri
5. Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak mantar enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmez. Doktorunuz tarafından önerilen ilaç tedavisi ve önerilere uymak gerekir.
Mantar enferkiyonunda doktorunuz tarafından önerilen ilaç, hastalığa neden olan mantarın yaşadığı ve geliştiği yere-tırnak yatağına- yaklaşır ve enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bu şekilde doktorunuz tarafından önerilen doz ve sürede kulanacağınız ilaç ile tedaviniz gerçekleşir.
6. Tırnak Mantarı İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Doktorunuz, mantar enfeksiyonunuz için ağızdan alabileceğiniz ilaç yazabilir. Ayak tırnak mantarında tedavi yaklaşık 3 ay sürer. El tırnak mantarında tedavi yaklaşık 2 ay sürer. Hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu öğrenmek için lütfen doktorunuza başvurunuz.
7. Mantardan Nasıl Kurtulursunuz?
Tedaviniz sırasında ve tedaviden sonra tırnaklarınızı korumak için:
Ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru tutun,
Halka açıkyüzme havuzu ve duş alanlarında terlik kullanın,
Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin,
Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın,
Ayağınıza uyan, sivri burunlu olmayan rahat ayakkabılar giyin,
Ev içinde kullanılan havluların kişiye özel olmasına dikkat edin,
Ayaklarınız çok fazla terliyor/nemli kalıyor ise gün içinde çoraplarınızı değiştirin.
8. Kimlerin Tırnak Mantarına Yakalanma Olasılığı Daha Yüksektir?
Tırnak mantarı, en sık rastlanan tırnak hastalığıdır. Yavaş ve kronik seyirlidir. Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık % 50’sini oluşturmaktadır. Tüm dünyada tırnak mantarının görülme sıklığı %2-18 olup sıklığı giderek artmaktadır
Pek çok kişi tırnak mantarına yakalanma riski altındadır.
Bazı kişiler tırnak mantar enfeksiyonuna daha duyarlıdırlar: Bu kişiler;
Diabeti olanlar
Dolaşım sorunları olanlar
Bağışıklık yetersizliği (örn., AIDS/HIV enfeksiyonu) olan
65 yaş ve üzeri olanlar
Ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlar
Ayakları çok terleyen veya sürekli nemli kalanlar
Atletler, koşucular ve d ansçılar gibi, ayaklarına fazla yüklenenler.
Tırnak Batması nedir?
Günümüzde tırnak batması veya tırnak deformitesi (şekil bozukluğu) erişkin kadın ve erkeklerde oldukça sık olarak rastlanan hastanın günlük hayatını ve hatta psikolojisini önemli derecede etkileyen ciddi bir problemdir. Hatalı ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesilmesi veya genetik olarak tırnak yatağının bozulup deforme olması sonucunda, tırnağın çıkış biçimi bozulmakta ve yumuşak dokuya batarak, kişinin şiddetli ağrı çekmesine ve yaranın iltihaplanması sonucunda önemli enfeksiyonlara bile neden olarak ayak ve vücut sağlığını ciddi biçimde bozmaktadır.. Hastalar bu problemi fazla ciddiye almayarak sıklıkla kendileri tedavi etmeye çalışmakta, pedikürcülere veya ayak sağlığı merkezlerine giderek çözüm aramaktadırlar. Bazen tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümlerle tedavi edilmekte fakat tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel neden olan tırnak yatağındaki deformasyon düzeltilemediği için tırnak batması tekrarlamaktadır.
Tırnak Batmasında Ağrısız Tedavi Seçeneğiniz
Tırnak batması tedavisini,
AĞRISIZ,
iğnesiz,
operasyonsuz,
kendiniz çözümleyebilirsiniz!
Oniko Tırnak Gevşetici Tel Uygulama Şekli Tırnak Batmasında Ağrısız Tedavi Seçeneğiniz
Tırnak batması tedavisini,
AĞRISIZ,
iğnesiz,operasyonsuz,kendiniz çözümleyebilirsiniz!

Oniko Tırnak Gevşetici Tel Uygulama Şekli

Telin önce bir ucunu tırnağın en uç kısmından yavaşça geçirip bir kaç milimetre ortaya doğru itin.Ağrı duyduğunuz noktada itmeyi kesin
 

Ortadaki lastik kısmı hafifçe gerin
 

Son olarak telin diğer ucunu tırnağın diğer kenarının uç kısmından geçirin, ortaya doğru çekin.
 

Tırnağınız kalınsa aynı şekilde ikinci bir tel de takabilirsiniz.
 

Sonuç olarak isterseniz iki teli aynı tırnağa uygulayabilirsiniz.
 

Ayağa kalkın ve yürüyün hiç bir ağrı hissetmemeniz gerekmektedir. Teller çılmasın diye tırnak üzerindeki tellere küçük kesilmiş bir flaster yapıştırabilirsiniz.
 

Sonuç olarak telinizin düşmemesi için flasterle koruyunuz.
Tırnak Batması
Ayak tırnakları pekçok nedenle batabilir...
Genetik yatkınlık, aşırı terleme, rahatsız edici ayakkabılar, yanlış kesme, pedikür bu nedenlerden sadece bazılarıdır.
Her yaşta olabilen ve ağrı, şişlik, sekonder enfeksiyon gibi tablolara yol açabilen bu durum en sık ayak birinci parmak tırnaklarında görülmektedir.
Kadınlarda topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar, erkeklerde geniş gözükmesine rağmen sert bot ve ayakkabılar bu durumu kötüleştirmektedir.
Tırnakların çok kısa kesilmesi de tırnak batması için bir risk faktörüdür.
Bunun dışında pedikür ve bakım sırasında tırnak kenarlarının derin U şeklinde törpülenmesi, kesilip koparılması batıklara yol açan faktörlerdendir.
Özellikle tırnakları ince olan gençlerde sürekli kapalı kalarak aşırı terleyen ayaklar da tırnak batmasına davetiye çıkarmaktadır.

Korunma Yolları
Tırnağınız hangi nedenle batarsa batsın,

KESİNLİKLE KISA KESMEYİN

KENARLARINI OYMAYIN; OYDURMAYIN; TÖRPÜLEMEYİN
Siz ya da pedikür salonunuz kısa kestiği ve törpülediği için tedavi olan her hangi bir tırnak yoktur...
Kenarları düz, kare şeklinde ve hafifçe uzun bırakın.
Doğal sınırın üzerinde uzatmak da yürürken ayakkabının ucuna yüklenme yapacağından uygun değildir.
Ayaklarınızı ılık su ve sabunla yıkamak faydalıdır, sekonder enfeksiyonu, terli kalmasını engellediği için ancak ayaklarınızı ıslak bırakmayın.
Temiz, kenarları aşırı kısaltılmamış normal uzunlıkta kare düz bir tırnak
ONİKO Tırnak gevşetici tel uygulamaya hazırdır.
Bunu kendiniz uygulayabileceğiniz gibi bir arkadaş ya da aile bireyinden de yardım isteyebilirsiniz...
Uygulama ucuz, kolay ve pratikdir...

Tedavi
Tırnak batması tedavisinde konservatif ve cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir.
Cerrahi yöntemler çoğumuzun duymuş olduğu ve ülkemizde hekimler tarafından sıklıkla tavsiye edilen tırnak çekimi,
Tırnak çekimini takiben tırnak yatağının öldürülmesi operasyonlarıdır.
Ağrılı, ucuz sayılamayacak yöntemlerdir.
Bu yöntemlerin uygulanması durumunda tırnak bir daha batmaz diye bir iddiada bulunmak da mümkün değildir.
Bu durum hastaları daha ağrısız, hemen etkili, ucuz yönteme yönlendirmektedir.
Oniko tırnak gevşetici tel uygulaması kolay, takar takmaz ağrınızın kesidiği,
Operasyon gerektirmeyen bir uygulamadır.
Kişilerin kendi kendilerine uygulayabilmesi,
Herkese aynı şekilde uygulanabilir olması en önemli özellikleridir.
Kendisine uygulayamayan kişilerin de arkadaş veya akraba yardımıyla kolayca uygulayabildiği alet pratik ve ucuzdur.

Sık Sorulan Sorular
1.Bu tırnak teli aletini kendim uygulayabilir miyim?
Cevap: Eğer his kaybına neden olan bir hastalığınız yoksa, şeker hastalığı gibi, yani ağrı, sıcak, soğuk gibi hisleriniz bozuk değilse, Yani canınız acıdığında hissedebiliyorsanız, ya da ileri derecede görme sorununuz yoksa, evet kendiniz uygulayabilirsiniz. Uygulama çok pratiktir ve bu alet zaten herkesin kendi uygulaması mümkün olsun diye dizayn edilmiştir.

2. Tel tırnağımın içine batıyor mu? Canımı acıtıyor mu?
Cevap: Kesinlikle hayır. Bu nedenle batan TIRNAĞINIZI KESİNLİKLE KISA KESMEMELİSİNİZ: Uzayabildiği kadar uzamalı ki, tırnek altından geçen tel etinize hiçbir şey yapmasın...

3. Tel takılınca tırnağım ya da parmağım acır mı?
Cevap: KESİNLİKLE HAYIR.... Hatta eğer teli takınca acı hissediyorsanız bu doğru takmadığınızı gösterir. Doğru olan tel takılıyken tüm ağrının anında kaybolmasıdır. En azından %60-70 oranında... Hafifçe bir gerginlik duyabilirsiniz ama ağrı asla...

4. Telin düşmemesi için ne ile yapıştırmalıyım?
Cevap: Herhangi bir flasterle üstten yapıştırabilirsiniz. Böyle bir flaster paketten çıkmıyor dolayısıyla ayrıca almalısınız. Flasterle tuttururken, sadece tırnak üzerinde flaster olmalı, yani cildinize flaster mümkün olduğunca değmemeli. Ve en önemlisi flasteri kapattıktan sonra da ağrınız, acınız olmamalı....

5. Teli suyla temas ettirebilirmiyim?
Cevap: Evet tabi ki, üzerinde flaster varsa ıslandıktan sonra kururken bırakın flaster kendi kendine kurusun... siz kurulamayın... hiç bir şey olmayacaktır...

6. Sürekli pedikür yaptırıp kenarlarını temizlettiğimiz tırnaklara teli nasıl uygulayabiliriz?
Cevap: Asıl amacınız pedikürle oyulan yan kenarların uzaması olmalıdır. Bu amaçla teli o an için takabildiğiniz en dış kenara geçirin ama kesinlikle tırnağı etinden ayırıp kaldırarak takmayın.
Telin kenara rahatça takılabilmesi gerekmektedir. Siz iterek zorlayarak uygulamamalısınız. Tel zaten rahatça kenarı kavramalı.
Eğer tırnak kenarında hiç açık alan yok da takılamıyorsa, bekleyin 10 gün sonra tırnak biraz uzar uzamaz kenara zorlamadan takılabilir hale gelecektir.Teli takar hale geldikten sonra ağrınız kalmaz ve istediğiniz sürece teli takabilirsiniz. Ancak deneyimlerimiz göstermiştir ki en kalın ve eski batık tırnakların çoğunda bile birkaç ay sürekli uygulama ile rahatlama olmaktadır. Rahatlama olunca pedikürle kenarları oydurma işlemine geri dönmeyin... Tırnak kenarlarınızın uzun kare şeklinde kalmasına izin verin... Zaman zaman yalnış bir ayakkabı nedeniyle şikayetleriniz tekrarlasa da tekrar tel uygulamasını bir kaç hafta yapar ve rahatlarsınız.

7. Daha önce operasyon geçirmiş tırnaklar deli takabilir mi?
Cevap: Tabi ki EVET... Tırnak matriksini öldürme operasyonlarından sonra bile tekrar batmalar görülebilmektedir. Bu tırnaklar da aynı diğerleri gibi teli kullanabilirler. Ancak operasyon üzerinden bir kaç ay geçmiş olması tırnağın eski kuvvetini kazanması nedeniyle tercih edilir.

8.Teli ne kadar süreyle kullanmalıyım?
Cevap: Bu hastadan hastaya değişir. Yalnış kesmsys bağlı yeni bir batma ise, bir kaç hafta kullanır, batık kenar uzayıp, yandan kendini kutarır hale gelince de uygulamayı kesersiniz.
Eğer yılların batması ise, aralıksız 3,4 ay kullanmanızı, ve bundan sonra da şikayetiniz oldukça bir kaç hafta uygulamayı tekrarlamanızı tavsiye edebiliriz. Ancak kenarları uzun, kare olarak korumanız gerektiğini hiç unutmayın...

9. Teli kendisi takmak istemeyenler için bir alternatif var mı?
Cevap: Kısa süre içinde seçilmiş bazı merkezlerde uygulamayı yaptırtabileceksiniz.Ancak aslında bu, pratik ve kolay bir uygulamadır ve uzun yıllar içinde hastalarca çabuk kavrandığı tesbit edilmiştir.
Tırnaklar ve Tırnak Hastalıkları Back to Top
Tırnaklar, parmak uçlarını zedelenmeden koruyan, tutmayı kolaylaştıran deri ekleridir. Bütün bu işleri yapabilmek için tırnaklar, deriden gelişirken sert boynuzsu bir durum alırlar. Bu sert boynuzsu kısma 'Tırnak Plağı' adı verilir. Bu plak yarı saydam olup, altındaki olayları görmemize kısmen izin verir. Görünen pembe renk, plağın altındaki tırnak yatağına aittir.
Tırnakların şekli kişilere göre değişmekle birlikte, genellikle oval veya üçenimsi şekillerdedir. Tırnakların parmağın ucuna bakan kısmı serbesttir, iki yan ve dip kısımlarından deriye tutunmuştur. Ayrıca bütün tırnak plağı altındaki tırnak yatağına çok sıkı bir şekilde yapışıktır. Yerinden ayrılmaya çalışılırsa çok acı verir, bu nedenle de 'tırnak sökmek' acı vermenin, eziyet etmenin simgelerinden biridir. Tırnakların yapımı, deriye bağlandıkları dip kısmın arkasında gerçekleşir ve tırnaklar bu dip kısımlarından uzarlar. Tırnakların uzaması saçlar gibi dönemsel değildir. Kesintisiz olarak ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi 3 - 4 ayda, ayak tırnaklarınınki 6 - 8 ayda olur. Tırnak yiyenlerin tırnakları, sökülen veya düşen tırnaklar ile hamilelerin tırnakları daha hızlı uzar. Bazı Vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar, doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar. Tırnakların renk değişiklikleri çok önemlidir ve hastalık belirtisi olarak ele alınmalıdır. En sık görülen renk değişikliği beyazlaşmadır. Beyazlaşmaların hesin nedeni belli olmamakla birlikte; manikür sırasındaki zedelenmeler, bazı mantar hastalıkları, bazı genel hastalıklar, bazı ilaçlar veya kimyasal Maddeler, bazı vitamin eksiklikleri neden olabilir. Sarı renk; bazı mantar hastalıkları, bazı ilaçlar veya tırnaklara yerleşen bazı boyalarla ilgili olabilir. Turuncumsu renk daha çok sedef hastalığında görülür. Sürekli sigara içimi de tırnaklarda sarı - esmer renklenmeye neden olur. Koyu renkler değişik tonlarda olabilir. Gri - esmer ve kahverengi renkler, kalınlaşmanın olduğu durumlarda sık görülür. Kalınlaşma olmaksızın bu renkler görüldüğünde; mantar hastalıkları, bazı bakterilerin yaptığı bozukluklar, dıştan temasla tırnağa yerleşen boyalar akla gelmelidir. Bazı hormonal nedenler de olabilir. Mavi - siyah renk de ilaçlarla ortaya çıkabilir. Eğer siyah (veya siyaha yakın) leke sınırlı bir alanı tutuyorsa, ilk önce tırnak altı kanamaları akla gelir. Fakat aynı zamanda 'Melanoma' adlı çok tehlikeli bir Kanser türünün de habercisi olabilir. Leke, tırnakla beraber ileri gidiyorsa kanamadır. Boyuna çizgiler halindeki siyah lekeler, sıklıkla ilaçlara bağlı görülür. Fakat tırnak altındaki bir ben veya 'Melanoma'nın belirtisi de olabilir.
Tırnak uçlarındaki küçük, siyah çizgiler ise yüzeysel kanamalara bağlıdır. En çok zedelenmelerle oluşur. Bunun yanısıra sedef hastalığı ve başka bazı hastalıklarda da görülebilir. Tırnaklarda en sık görülen bozukluklardan bir tanesi, tırnakların kalınlaşıp, kabalaşmasıdır. Tırnak, kalınlığın yanısıra; sert kuru, gevrek, kolay parçalanır bir haldedir, esnekliğini kaybetmiştir. Tırnağın rengi de sarı-esmer, kahverengi bir görünüm alır. Bu tür değişikliklerin nedeni daha çok tırnakları tutan mantar hastalıklarıdır (Onikomikoz). Uzun süren ayak mantar hastalıkları sonucu bulaşma olabilir veya ortak kullanılan törpü, tırnak makası gibi tırnaklarda zedelenmeye yol açabilecek aletlerle bulaşır. Kalınlaşma ayak tırnaklarındaysa ayakkabı giymeyi dahi zorlaştırabilir ve ağrı yapabilir. Sedef hastalığı tırnaklara yerleştiğinde, diğer belirtilerin yanı sıra, mantar hastalığını çok andıran bir kalınlaşma da yapar ve ayırımı çok zor olabilir. Renk farklılıkları bazen ayırdettirici olursa da; mantarların, laboratuvarda test ettirilmesi en sağlıklısıdır. İleri yaşlardaki kişilerde, dolaşım bozukluluğuna bağlı olarak, benzer tipte kalınlaşmalar görülebilir. Üzerinde belirgin boyuna çizgiler de vardır. Ayrıca bazı kalıtsal bozukluklarda da tırnak kalınlaşmaları görülebilir. Tırnak plağının yatağından ayrılması, yani tırnak plağıyla tırnak yatağı arasında bir boşluk oluşması da sık görülen bir durumdur. Başta sürekli bulaşık ve çamaşır yıkamak olmak üzere; ev işleri, hamur yoğurma, macun ve kil yoğurma, çiğ köfte yoğurma kolaylaştırıcı nedenlerdendir. Boşluk, serbest uçtan başlar ve içerisine dolan kirlerden dolayı koyu renkli görülür. Bu kirlerin temizlenmesi için sivri ve sert bir cisim kullanılması, boşluğun daha derinleşmesine yol açar ve bu boşluğa bakteri ve mantarlar da yerleşebilir. Ayrıca sedef hastalığı, mantar hastalıkları, egzamalar, bazı ilaçlar ve genel hastalıklar da bu boşluklara neden olabilir. Tırnak batmaları, genellikle dar ayakkabıların baskısına bağlı olarak ortaya çıkarlar ve ayak baş parmaklarında görülürler. Baş parmak tırnaklarının çok dipten kesilmesi de batmayı kolaylaştırır. Tırnakların kısa kesilen yan kenarları, deri içerisine doğru ilerler ve bu alanda; önce ağrı, sonra iltihaplanma ve daha sonra da bu bölgede et parçası gibi anormal bir doku gelişmesine yol açar. Bunu önlemek için, geniş ayakkabılar giyilip, tırnak uçları uzunca tutulmalıdır. Tırnak çevresi iltihaplanması (Dolama), zedelenme sonucu bakterilerin ve uzun sürerse mantarların devreye girmesiyle oluşur. Ev işleri, sık ıslanma ve kuruma, manikürde zedelenme, kolaylaştırıcı nedenlerdir. Şişme, kızarma ve cerahatlenme görülür. Zedelenmeden korunması, özellikle manikürde dikkatli olunması ve ev işlerinde eldiven kullanılması önemlidir. Son olarak, tırnakların korunma ve bakımları için birkaç öneri:
· Su, sabun, deterjanla yapılacak işlerde muhakkak eldiven kullanılmalıdır.
· Her yıkamadan sonra tırnaklar da, ellerle birlikte, iyice kurulanmalı ve koruyucu kremler sürülmelidir.
· Tırnak altında biriken kirler, yumuşak bir firça ve sabunlu suyla temizlenmelidir.
· Sıkı, sert ayakkabılardan kaçınmak gerekir.
· Yağlı cila sökücüler, daha az hasar yapar.
· Tırnak cilaları zararlı değillerdir, hatta tırnak direncini %5 kadar arttırırlar.
Takma tırnakların çok sıkı yapıştırılması ve uzun süre kalması, ciddi hasara yol açabilir.